tiistai 5. helmikuuta 2013

Runebergin tortut


Hyvää Runebergin päivää. Kaivoin esiin kaikki Runebergin torttu -ohjeeni ja niitä löytyi vajaa kymmenen. Ei mitään isoja eroja, mutta pientä variaatiota löytyy. Tämä ohje on yksi suosikeistani, sillä tortussa maku on erinomainen ja kosteus hyvä. Ei tarvitse erikseen kostutella. Itse laitan aina keksinmuruina kaurakeksejä, mutta mikä tahansa muukin sopii. Tällä kertaa tein tortut nopsasti muffinssivuokiin. Työkaverini, historian asiantuntija, valaisi minua tällä viikolla tästä Runebergin tortun historiasta. Toisin kuin legenda väittää, Runebergin tomera ja taitava Frederika rouva ei itse kehitellyt kyseistä reseptiä piparinmuruista ja muista aineksista, vaan haki usein makeannälkäiselle miehelleen lähileipomosta näitä torttuja, jotka myöhemmin saivat Runebergin torttu nimen. Fredrica leipoi jossain vaiheessa myös itsekin näitä torttuja, muttei varsinaisesti keksinyt ohjetta. 
  • 200g voita
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,75 dl fariinisokeria
  • 2 munaa
  • 50g mantelirouhetta
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurakeksimuruja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl kardemummaa
Vaahdotetaan voi ja sokerit. Lisätään munat yksitellen. Yhdistetään kuivat aineet ja sekoitetaan taikinaan. Annostellaan muffinssivuokiin ja kypsennetään 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Päälle laitetaan vadelmahilloa ja tomusokerista sekä vedestä tehdään seos, josta pursotetaan hillon ympärille rengas. Tämä määrä taikinaa on mahdollista myös laittaa 21 *21 voideltuun uunivuokaan ja tehdä levy, josta sitten leikataan neliskanttisia torttuja.


20 kommenttia :

  1. Ihanaa, kiitos vinkistä!
    Tämä tulee tänään käyttöön :) En ole koskaan tykännyt "kyseisistä" tortuista, mutta tämä kuulostaa siltä, että maistuis mullekin!

    VastaaPoista
  2. Herkullisen näköisiä ja nuo punaiset vuuat ovat kun piste i:n päälle!

    VastaaPoista
  3. Onko kyseiset kauniit hopeiset niin sokeripihdit/sakset? Kauniita ja herkullisia kuvia!

    VastaaPoista
  4. Oi kun on herkullisen näköisiä! Hyvää Runebergin päivää!

    VastaaPoista
  5. Hyvän näköstä herkkuva:) Kauniit pihdit myös. Hyvää Runebergin päivää.

    VastaaPoista
  6. Keksi reseptin sitten kuka tahansa niin herkkua ovat :-)
    Minulla tosin menivät tänä vuonna ihan pieleen (oma vika, ei reseptin), joten tänään ilmestyy blogiin jotain ihan muuta...

    VastaaPoista
  7. Lapsikin osoitti torttujasi sormella ja päästi jonkin haaveilevan huokausääneen, kun ei kerran puhua oikein vielä osaa!

    VastaaPoista
  8. Hyvää runebergin päivää, herkulliselta näyttää:)

    VastaaPoista
  9. Hyvää ja maistuvaa Runebergin päivää, Torttuja on väsätty täälläkin, tosin jo sunnuntaina.
    Kiitos torttujen historiatiedoista, uutta oli minulle ainakin.

    VastaaPoista
  10. ♥ taidan syödä nuo kuvat, näyttää niiiin hyviltä!

    VastaaPoista
  11. Kuinka täydellisen kauniit tortut. Hyvää Runebergin päivää sinulle myös!

    VastaaPoista
  12. Herkullisen näköisiä.. ONNITTELUT HUOMISEN JOHDOSTA:

    VastaaPoista
  13. Hyvää Runebergin päivää sinullekkin.
    Ja nam! olet valmistellut päivän kunniaksi oikeen kuuluvat herkutkin nam!
    Voisin yhden ottaa...kiitos!

    VastaaPoista
  14. Kiitos samoin! Runebergin tortut ovat niin ihania ja minulla on toissa vuonna ostettu Iloleipurin Runebergin torttuvuokakin,mutten ole ehtinyt niitä tehdä.

    VastaaPoista
  15. Oh, how good you are with this! Looks lovely both pictures and coockies.

    Hope you have a happy week!

    VastaaPoista
  16. Mehävän herkullisia ovat:)

    VastaaPoista
  17. Olet kyllä taiva ottamaan ruoka/jälkiruoka -kuvia. Moni blogisti saisi ottaa sinusta oppia...

    VastaaPoista
  18. Kauniiden torttujen lisäksi minäkin ihailen noita ihania kakkupihtejä tai mitkä nyt ovatkaan. Suloiset!

    VastaaPoista
  19. Olin etsimässä tietoa Runebergin tortusta ja Frederiikasta aiheeseen kirjoittaa runo Runebergin päivän innoittamana. Päädyin tänne tutustumaan asiaan.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...