lauantai 16. helmikuuta 2013

Sitruunainen marenkitorttu



Jos pidät sitruunan tuoksusta ja aromista, pitää tätä marenkitorttua ehdottomasti kokeilla. Tämä on useammasta ohjeesta omaan makuun sovellettu versio, joka on parhaimmillaan muutaman tunnin jääkaappikäsittelyn jälkeen, jolloin kerrokset ovat sopivasti asettuneet. Itse pidän marengista, joka on pehmeää ja kuoressa hiukan väriä. Mikäli haluaa marengin kovemmaksi, kannattaa pitää uunissa kauemmin. 
Pohja:
  • 100g voita
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
Sitruunakiisseli:
  • 2 dl vettä
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 keltuaista
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 4 rkl sitruunamehua
  • 1 tl raastettua sitruunan kuorta
  • 25 g voita
Sitruunavaahto:
  • 1,5 dl kermaa
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 kpl valkuaista
  • 1 sitruunan raastettu kuori 
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 0,5 dl sokeria
Marenki:
  • 3 valkuaista
  • 1 dl sokeria

Vaahdotetaan voi ja sokeri, lisätään muna ja vatkataan kuohkeaksi. Siivilöidään joukkoon kuivat ainekset ja sekoitetaan tasaiseksi. Voidellaan piirakkavuoka ja painellaan taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Paistetaan pohja 200 asteessa 20 minuuttia. Valmistetaan sitruunakiisseli. Pestään ja harjataan sitruuna hyvin kuumalla vedellä puhtaaksi.  Sekoitetaan vesi, sokeri, keltuaiset, maissijauho ja sitruunamehu kattilassa. Kuumennetaan samalla koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli muuttuu läpikuultavaksi. Lisätään lopuksi sitruunankuori ja voi. Sekoitetaan tasaiseksi. Levitetään täyte pohjan päälle. Annetaan tortun jäähtyä. Valmistetaan sitruunavaahto. Vatkataan kerma kovaksi vaahdoksi, lisätään tuorejuusto, sokeri ja sitruunamehu sekä sitruunankuori. Vatkataan toisessa astiassa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja yhdistetään kermatuorejuustoseokseen. Levitetään jäähtyneen sitruunakiisselin päälle. Kuumennetaan uuni 220 asteeseen. Valmistetaan marenki. Vatkataan valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisätään sokeri ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Vatkataan kunnes vaahto on kiiltävää ja kovaa, lisätään sitruunavaahdon päälle ja kypsennetään uunissa noin 7 minuuttia tai kunnes marenki saa hiukan väriä.




13 kommenttia :

  1. Kiitos ohjeesta, tätä täytyy kokeilla. Olen tehnyt sitruuna-marenkitorttua, johon tulee vain se perinteinen sitruunakiisseli väliin. Tämä on varmasti vielä makoisampi ja kaunis.

    VastaaPoista
  2. Tämä on varmasti mun makuuni , slurps !

    VastaaPoista
  3. Kerran on tullut tällaista piirakkaa tehtyä, on aivan ihanaa, olen suuri sitruunan ystävä.:) Viime kesänä aioin tehdä uudelleen, harmi että se jäi, mutta esimerkiksi pääsiäisen kahvipöydässä tämä olisi kiva leivonnainen.:)

    VastaaPoista
  4. ♥ tää on just mun herkkuani!!!

    VastaaPoista
  5. Herkkua! Minäkin tykkään sitruuna- ja limepiiraista. Joskus kauan sitten kävimme Key Westissä ja sen jälkeen olen kokeillut limepiirakoitakin.
    Sopii tosi hyvin just pääsiäiseen, taidan kokeilla kyllä aiemminkin!

    VastaaPoista
  6. Pidän kovasti sitruunasta ja marengista,sitruunakiisseli ja -vaahto ... herkullista! Taidan kokeilla tätä heti ensi viikolla - aivan unelmainen kakku!

    VastaaPoista
  7. Maistuis kyllä mullekin.. nam:)

    VastaaPoista
  8. Voivoi,just tein viinereitä. Mutta tämän otan kyllä talteen, Jussi-pojan synttärit on maaliskuussa, täyttää 18v. Taidanpa yllättää sukulaiset:)

    VastaaPoista
  9. Kiitos tämä on kyllä hyvä resepti otan talteen:)

    VastaaPoista
  10. Nam. mamman makuun.

    VastaaPoista
  11. Tämä vaikuttaa todella herkulliselta! Ei varmasti liian makeaa, kun on sitruunasta kyse. Sinullahan on ihania leivonnaisia ja muita herkkuja blogi pullollaan :). Juuri tämänlaista blogia lukuluetteloni onkin kaivannut. Kivaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
  12. Oi, sitruunamarenkipiirakka on kyllä yksi maailman parhaista keksinnöistä.
    Yhdessä vaiheessa testailin useampaakin sitruunapiirakkaversiota, mutta kyllä yksi oli ylitse muiden. Täytyykin jossain vaiheessa blogata sekin.

    VastaaPoista
  13. Tuo sitruunavaahto marenkipiirakassa oli mulle uusi juttu. Vastaavan tyyppisen piirakan, ilman mitään vaahtoa, olen tehnyt joskus puolukasta ja hyvää oli. Tuli juuri idea, että toimisikohan punaherukkakin tämän tyyppisessä piirakassa... Täytyy joskus kokeilla, vai kokeiletko sinä? :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...