sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Prosciuttosalaatti


Ruokaisa salaatti, joka sopii hyvin myös pääsiäisen aikaan. Kastikkeeksi sopii öljypohjainen kastike, johon voi lisätä hiukan sinappia, valkoviinietikkaa, ruokosokeria, suolaa ja mustapippuria.
  • 1 rasia Italia salaattisekoitusta
  • 1 kurkku
  • 4 keitettyä kananmunaa
  • 1 papaija
  • 1 pkt prosciuttoa
  • 1 rasia kirsikkatomaatteja
  • herneenversoja
  • parmesaanilastuja


Paprikainen vuohenjuustokastike


Meillä käytetään tällaista itse kehiteltyä vuohenjuustokastiketta moneen tarkoitukseen. Nyt pääsiäisenä sitä syötiin jopa lampaan kanssa ja hyvää oli. Sopii kyllä hyvin dippikastikkeeksi vaikka sipsien kanssa tai salaatinkastikkeeksi. Tästä ohjeesta tulee aika iso annos, joten jos syöjiä on vähemmän, kannattaa puolittaa. Meillä tästä tykkäävät kaikki, joten isokin annos kuluu nopeasti.
  • 300g turkkilaista jogurttia
  • 1 prk (150g) Chavroux vuohenjuustoa
  • 100g creme fraichea
  • 1 appelsiinin mehu
  • 1 tl sitruunapippuria
  • 3 tl paprikajauhetta
  • 1 paprika pieneksi silputtuna
  • 1-2 tl ruokosokeria
  • reilu ripaus suolaa

Täytetyt kananmunat


Meillä on pääsiäismunavaras. Pojulle iski hirveä paniikki, kun hän tajusi, että pikkuiset pääsiäismunat katoavat pikkuhiljaa jonnekin. Niinpä hän askarteli pienoisella avustuksellani jokaiselle pojalle ison porkkanan, johon piilotettiin suklaamunat. Sen jälkeen alkoikin kova arvuuttelu siitä, kuka pääsäismunia on näpistellyt. Ei tarvinnut varasta kaukaa hakea. Esikko oli piilottanut munia sänkyynsä ja istunut päälle. Siitäkö riemu repesi, kun tuli alakertaan takamus ruskeana. Minua ei kylläkään naurattanut yhtään, sillä pyykkikone surraa muutenkin jatkuvasti. Tässä ohje täytetyille munille. Itse en laittanut kastiketta munien päälle, koska poju ei tykkää, vaan keskelle lautasta. Virallisestihan pitäisi muussata keltuaiset ja sekoittaa ne kastikkeeseen, jota sitten pursotetaan kauniisti kananmunien päälle.
  • 6 keitettyä kananmunaa
  • 2 rkl majoneesia
  • 1 tl ruokosokeria
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 0,5 punasipulia pieneksi silputtuna
  • 1 tl mustapippuria
  • 0,5 tl suolaa

Appelsiininen pupuleivos


Lapset saivat pupukakkua ja aikuisille pupuleivoksia. Edellisen postauksen appelsiinikakku on laitettu suorakaiteen muotoiseen vuokaan, josta on helppo leikata leivospaloja. Leivoksissa käytetty limoncelloa kostukkeena, ohje myös edellisessä postauksessa. Leivoksissa välissä kerros kermavaahtoa samoin päällä. Ympärillä kierros marsipaania ja päällä suklaapupu. Ja kuten huomaatte, en ole mikään sokerileipuri, kun marsipaani kupruilee sieltä sun täältä, alla kun ei ole mitään kreemiä, mutta onpahan kotitekoisen näköistä.


lauantai 30. maaliskuuta 2013

Appelsiininen pupukakku


Pojat pyysivät omaa pääsiäiskakkua ja pakkohan se oli tehdä, kun viime aikoina kaikki tekemäni kakut ovat aina menneet jonnekin muualle. Kuinka ollakaan toiveena oli, että kakussa olisi paljon munia ja suklaata. Tein appelsiinisen sisuksen, sillä hyvin kostutettuna ja maustettuna menekki on taattu. Ostin valmiin Lindtin suklaapupun, joka pääsi kakkua koristamaan ja nyt sitten on tietysti kova tappelu siitä, kuka sen saa syödä.


Pohja:
  • 180 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 3 munaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 appelsiinin raastettu kuori
  • 1 limetin raastettu kuori
Kostuke:
  • 0,5 dl appelsiinimehua
  • 1 rkl limettimehua
  • 3 rkl limoncelloa
  • 1 dl sokeria
Vatkataan pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisätään munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisätään vähän sekoittaen kuivat aineet sekä mausteet. Laitetaan taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paistetaan 180 asteessa kypsäksi, aika vaihtelee huomattavasti vuoan koon mukaan 30-50 minuuttia. Mikäli haluaa oikein paksun kakun, kannattaa tehdä ohje kaksinkertaisena ja samoin kostutusliemi. Valmistetaan kostutusliemi. Sekoitetaan kaikki aineet, kunnes sokeri on liuennut kokonaan. Lasten kakusta jätetään tietysti likööri pois. Laitetaan uunista tulleeseen kakun pintaan reikiä tulitikulla ja lusikoidaan kostutus hitaasti kakun päälle niin, että se kerkiää hyvin imeytyä joka puolelle. Annetaan kakun jäähtyä kunnolla ja kumotaan tarjoilulautaselle. Koristellaan sulatetulla suklaalla ja pääsiäismunilla. Reunaan voi kietaista marsipaanireunuksen.




perjantai 29. maaliskuuta 2013

Reposaari -kevät






Värjäilyä


Meillä on jäänyt tuo pääsiäisen koristelupuoli hiukan vähemmälle, mutta tulppaaneilla, onnenpensaan oksilla ja värjätyillä munillahan siitä selviää. Ohraruoho meni pilalle, kun tuli liian harvaa. Pääsiäisruohona onkin sitten vihanneskrassi, jota samalla napsitaan voileivän päälle. Värjäilimme pojun kanssa kananmunia. Koitimme erilaisia värjäysliemiä, joista sipulin kuoret veivät ehdottomasti voiton. Muutama teelusikka viinietikkaa, jotta väri tarttuu paremmin, sitten vesi kiehumaan ja testailemaan. Kokeilimme punasipulia, keltasipulia, teetä, kahvia, chilisekoitusta ja mustikkaa. Kauniita luonnollisia värejä, eikä tarvitse pelätä, että mitään myrkyllistä menee kuoren läpi.


Omenainen pasha





Pasha kuuluu ehdottomasti suosikkeihini. Jotain lisämakua ja muunnelmaa kaipasin ja koska viimeaikoina joka ruuassa on ollut sitruunaa, laitoinkin tähän mausteeksi omenaa, joka sopii erinomaisesti. Vatkataan kerma vaahdoksi. Vatkataan keskenään sokerit ja pehmeä voi. Lisätään voi-sokeriseokseen rahka, sitruuna, mantelit, omena ja likööri ja sekoitetaan tasaiseksi, lisätään lopuksi kermavaahto ja tarkistetaan maku. Laitetaan pasha valumaan muottiinsa seuraavaan päivään. Itse laitan paperiseen kahvinsuodatinpussiin muoviseen kahvinsuodattimeen, joka on hyvin pesty.
  • 300 g maitorahkaa
  • 100 g pehmeää voita
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 2 reilua rkl mantelirouhetta
  • 1 raastettu omena
  • 2 rkl omenalikööriä
  • ananaskirsikoita


Pashan voi myös laittaa valutettuna suoraan lautaselle ja koristella vaikkapa passionilla. Oikein mukavaa ja aurinkoista pääsiäistä kaikille. Herkutellaan ja nautitaan keväästä, kevennetään sitten pääsiäisen jälkeen.




Passionvanukas


Piristävä herkku jälkiruuaksi. Sekoitetaan ainekset hyvin kattilassa. Kuumennetaan hiljalleen kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Sekoitetaan voimakkaasti, ettei paakkuunnu. Annetaan hiljalleen kiehua pari minuuttia koko ajan hyvin sekoittaen. Annostellaan laseihin ja jäähdytetään jääkaapissa, lisätään päälle passionhedelmää. Tämä jakaa meillä mielipiteitä niin, että Ukko ja poju eivät tätä syö, muut taas kovinkin mielellään.
  • 4 dl maitoa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 muna
  • 2 rkl sokeria
  • 3 rkl maissitärkkelystä
  • 2 tl vaniljasokeria

Passion


Passionhedelmä eli kärsimyshedelmä on alunperin kotoisin Brasiliasta. Nykyään sitä kasvatetaan monilla trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla ja hedelmät kasvavat monivuotisissa köynnöksissä. Tumma kurttuinen kuori ei ensinäkemältä herätä suuria intohimoja, mutta sisälmys yllättää iloisesti. Passion on parhaimmillaan silloin, kun kuori on ryppyinen ja sileäkuorinen hedelmä kypsyy huoneenlämmössä noin viikossa. Passionin maku on täyteläinen ja se muistuttaa mansikkaa, ananasta sekä appelsiinia. Passionhedelmää voi syödä ihan sellaisenaan, mutta se sopii hyvin hedelmäsalaatteihin, salaatinkastikkeisiin tai viilin joukkoon. Passion on erinomainen erilaisissa rahka- ja kermaruuissa sekä kastikkeissa ja hyytelöissä. Pieni määrä passionia piristää myös juoman kuin juoman. Tässä eksoottisessa hedelmässä on paljon A- ja C-vitamiinia.

torstai 28. maaliskuuta 2013

Lohipiirakka


Herkullinen lohipiirakka vaikkapa pääsiäispöytään suolaiseksi tarjottavaksi. Sekoitetan pohjaa varten huoneenlämpöinen voi, jauhot, suola ja leivinjauhe. Lisätään kylmä vesi ja sekoitetaan nopeasti tasaiseksi. Taputellaan taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Laitetaan vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Suikaloidaan lohi siivuiksi. Huuhdotaan purjo ja leikataan ohuiksi renkaiksi. Kuullotetaan purjosuikaleita pannulla valkosipuliöljyssä hetken aikaa. Hienonnetaan tilli. Vatkataan kananmunat, ranskankerma, vispikerma sekä juustoraaste sekaisin, lisätään joukkoon tilli, suola ja pippuri. Levitetään kalasuikaleet ja purjo piirakkapohjalle. Kaadetaan päälle muna-kermaseos. Kypsennetään 200 asteessa alatasolla puolisen tuntia.
Pohja:
  • 150g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 3 rkl kylmää vettä
Täyte:
  • 150 g kylmäsavulohta
  • 1 purjo
  • 1 dl ranskankermaa
  • 1 dl vispikermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl emmentaljuustoraastetta
  • 2 rkl hienonnettua tilliä
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustaapippuria

keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Pashakakku


Kaupassa käyty ja pääsiäisen ruokatavarat ostettu, onneksi. Olen siinä mielessä epätyypillinen nainen, että en tykkää missään kaupassa aikaani viettää, eikä ruokakauppa tee poikkeusta. Maksaisin jonkun verran siitä, että olisi olemassa palvelu, missä voisi etukäteen syöttää tarvitsemansa tuotteet netissä eteenpäin ja hakea valmiit kassit jostain luukulta. Nyt siis katse pikkuhiljaa pääsiäiseen. Pasha kuuluu meidän pääsiäisherkkuihin ja tässä tarjolla siitä soveltamaani pashakakkua.
Pohja:
  • 180 g kaurakeksejä
  • 80g voita
Täyte:
  • 6 liivatelehteä
  • 2 tlk rahkaa
  • 3 dl vispikermaa
  • 0,5 sitruunan mehua ja kuoriraaste
  • 0,5 dl mantelirouhetta
  • 1,5 dl mantelilastuja
  • 3 rkl sokeria
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl jauhettua inkivääriä
  • 0,5 dl limoncelloa
Päällikerros:
  • 3 prk lasten mangososetta
  • 4 liivatelehteä
  • 1 dl mangomehua
Murskataan keksit ja sulatetaan voi, yhdistetään aineet ja painellaan irtokakkuvuoan pohjalle. Laitetaan jääkaappiin odottamaan. Valmistetaan täyte. Laitetaan liivatteet kylmään veteen. Vatkataan kerma vaahdoksi. Pehmennetään rahka ja lisätään siihen sitruunan kuoriraaste, sokerit, inkivääri sekä mantelirouhe ja pieneksi murskatut mantelilastut, lopuksi limoncello. Yhdistetään kermavaahtoon. Kuumennetaan sitruunan mehu kiehumispisteeseen ja sulatetaan siihen liivatteet, annetaan jäähtyä vähän ja kaadetaan ohuena nauhana kermarahkaseokseen koko ajan hyvin vatkaten. Kaadetaan seos pohjan päälle ja annetaan hyytyä jääkaapissa. Valmistetaan päällikerros. Laitetaan liivatteet kylmään veteen viideksi minuutiksi, kuumennetaan mangomehu kiehumispisteeseen ja sulatetaan siihen liivatteet. Sekoitetaan hyvin mangososeen kanssa ja levitetään hyytyneen täytteen päälle. Annetaan hyytyä rauhassa ja koristellaan suklaamunilla.




tiistai 26. maaliskuuta 2013

Sitruksinen mämmivaahto


Mämmi ei kuulu meidän perheen varsinaisiin pääsiäisherkkuihin, sillä sitä syö vain minä ja kaksi vanhempaa poikaa, mutta joka vuosi sitä pitää yksi tuokkonen ostaa. Tällä kertaa tehtiin mämmin kanssa vaahto, joka mukavasti pehmentää mämmin makua ja tuo oman täyteläisen maun. Vatkattuun kermaan lisätään nopeasti vatkaten mascarpone ja mausteet. Halutessaan voi myös lisätä limoncelloa. Asetellaan kerroksittain tai sekoitetaan kevyesti.
Vaahto:
  • 2 dl vispikermaa
  • 100 g mascarponea
  • 0,5 sitruunan mehua
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 tl vaniljasokeria
  • sokeria maun mukaan
  • (limoncelloa)


maanantai 25. maaliskuuta 2013

Nektariini-murupiirakka


Tässä ihana makea piirakan ohje ja ehdottomasti kokeilun arvoinen mikäli pidät murupiirakasta. Murut on vielä hiukan maustettu, joten joka kerroksessa on oma makuvivahteensa. Vatkataan pehmeä voi ja sokeri sekaisin, lisätään jauhot ja levitetään taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, paistetaan 180 asteessa noin parikymmentä minuuttia. Sekoitetaan sillä välin valmiiksi täytteen ainekset ja valmistetaan muruseos. Sekoitetaan tuorejuusto sekä kermaviili hyvin sekaisin, lisätään sokeri, vehnäjauho, muna ja vaniljasokeri. Nypitään muruseoksen ainekset käsin sekaisin murumaiseksi seokseksi. Levitetään varovasti osittain paistuneen pohjan päälle ruokalusikallinen voita sekä aprikoosihillo, laitetaan hillon päälle nektariinin lohkot ja kaadetaan tuorejuustotäyte nektariinien päälle, ripotellaan päällimmäiseksi muruseos. Paistetaan vielä 180 asteessa puolisen tuntia.
Pohja:
  • 220 g voita
  • 0,5 dl ruokosokeria
  • 4 dl jauhoja
Täyte:
  • 1 rkl voita
  • 0,5 dl aprikoosihilloa
  • 3 nektariinia
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl kermaviiliä
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 muna
  • 1 tl vaniljasokeria
Murukerros:
  • 2 dl jauhoja
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 tl inkivääriä
  • 1 tl kanelia
  • 120 g voita

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Pääsiäiskakku







Tämä pääsiäiskakku on tehty lähes samalla ohjeella kuin pari postausta sitten ollut suklaakakku siskolleni. Sitruunainen limoncellotäyte on korvattu tavallisella vaniljarahka-kermavaahtoseoksella. Koristeena on marenkeja ja suklaamunia.



Valkosuklaamunat




Ostin huutonetistä pojille vanhat Arabian munakupit ja niitä on tietenkin heti testailtu. Suklaamunista napsaistiin yläosa pois ja tehtiin valkosuklainen täyte. Keltuaista korvaa mangokiisseli. Liotetaan liivatteet kylmässä vedessä. Sulatetaan ja jäähdytetään suklaa. Liotetaan liivatteet kuumaan maitotilkkaan. Sekoitetaan täytteen aineet vatkaimella ja lisätään liivate ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaadetaan täyte suklaamuniin ja annetaan jähmettyä kylmässä. Jähmettyneiden munien päälle voi laittaa mangokiisselistä tai vaikka suoraan valmiista mangososeesta tai -hillosta keltuaisen.
Täyte:
  • 4 liivatelehteä
  • 100g valkosuklaata
  • 250g maitorahkaa
  • 2 dl maitoa
  • 3 rkl sokeria
  • 0,5 appelsiinin kuoriraastetta ja mehu




Teimme pojille samalla idealla jälkiruuaksi tuollaiset täytetyt munat mangokiisselillä, hyvin teki kauppansa. Jotenkin sitä nyt kaipaa kaikkea raikasta ja värikästä, kai se kuuluu tähän pääsiäisen aikaan. Yritän postailla ennen pääsiäistä parhaita pääsiäisreseptejäni, kuvia kyllä olisi kunhan kerkiäisi kirjoitella.


lauantai 23. maaliskuuta 2013

Mustaherukkainen ricottapiirakka


Tässä aavistuksen erilainen piirakka. Sekoitetaan pohjan ainekset nopeasti sekaisin ja panellaan piirakkavuoan pohjalle. Laitetaan hetkeksi jääkaappiin. Valmistetaan täyte. Sekoitetaan ricotta, kananmunat ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Pistellään pohjaan muutamia reikiä haarukalla. Levitetään pohjalle mustaherukkahilloa tasaisesti ohuehko kerros. Valitettavasti en ole koskaan mitannut laittamaani määrää, ei siis mitään hirveän paksua kerrosta, muttei ihan läpikuultavaakaan. Hillon päälle kaadetaan ricottaseos niin, että reunoihin jää näkyviin mustaherukkahillo. Paistetaan 200 asteessa puolisen tuntia.
Pohja:
  • 125g huoneenlämpöistä voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl maitoa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
Täyte:
  • 250g ricottajuustoa
  • 0,75 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • mustaherukkahilloa


Ricotta


Ricotta on italialainen herasta valmistettava pehmeä, hiukan rakeinen, kermanvalkoinen tuorejuusto. Sitä valmistetaan monenlaisina versioina ja myydään harkon tai korin muotoisena, se voidaan myös säilöä liemeen. Ricottan rasvapitoisuus on 20%. Maultaan ricotta on makea ja sopii moneen ruokakäyttöön. Se onkin ainesosana monissa italialaisissa jälkiruuissa kuten juustokakuissa, cannoleissa, cassatassa ja pikkuleivissä. Ricottalla voidaan maustaa myös pastaruokia, pizzaa, lasagnea, raviolia sekä calzonea. Se sopii myös majoneesin korvikkeeksi.

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Synttärikakku siskolle


Synttärikakku siskolle vankilaan. On onneksi vaan töissä siellä ja laittaa ukot ojennukseen. Viisi vuotta minua nuorempi ja niin erilainen. Miten hänestä sellainen on tullutkin? Tietenkin siksi, että olen häntä härnännyt koko pienen ikäni, tunnustan. Myöhästyneet synttärionnittelut johonkin sinne Euroopan yläilmoihin synttärireissulle. Kakussa on kaksi suklaakääretorttupohjaa leikattuna neljään osaan. 
1. täyte:
  • 0,5 purkkia rahkaa
  • 0,75 dl kermaa vatkattuna
  • 1 tl vaniljasokeria
  • sopivasti sokeria
 2. täyte:
  • 0,5 purkkia sitruunarahkaa
  • 0,75 dl kermaa vatkattuna
  • 0,5 dl limoncelloa
  • sopivasti sokeria
3. täyte + suklaakuorrute:
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 2 dl kermaa
  • 4 keltuaista
  • 300 g voita
  • 4 valkuaista
  • 2 tl vaniljasokeria
Keitetään suklaakuorrute. Sekoitetaan keskenään kattilassa sokeri, kaakojauhe, kerma sekä keltuaiset. Kuumennetaan kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Annetaan jäähtyä hyvin. Vatkataan pöydällä pehmennyt voi vaahdoksi ja lisätään jäähtynyt kiisseli vähitellen vatkaten, sitten valkuaiset yksitellen hyvin vatkaten ja lopuksi vaniljasokeri. Kakun päällä purkki rahkaa sopivasti sokerilla maustettuna ja kaakaojauhetta.


tiistai 19. maaliskuuta 2013

Kanafileet ja vuohenjuustodippi


Tässä on ohje, jota pitää ihan ehdottomasti koittaa, takuulla herkullinen ja pienellä vaivalla. Kanafileitä varten sekoitetaan kulhossa mausteseos, jossa kanat pyöritellään ja sen jälkeen paistetaan pannulla kypsäksi. Vuohenjuustodipin ainekset sekoitetaan nopsasti tehosekottimessa pehmeäksi seokseksi ja valmista on. Tämä annos on sopiva 3-4 kanafileelle. Jos teet isomman annoksen kerrallaan tuplaa määrät.
Mausteseos:
  • 2 rkl oliiviöljyä (aurinkokuivattu tomaatti)
  • 2 tl ruskeaa sokeria
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 2 tl chilijauhetta
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl pippuria
Dippi:
  • vajaa 1 dl silputtua punaista paprikaa
  • 50 g vuohenjuustoa
  • 2 tl smetanaa
  • 0,25 tl suolaa


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...